Image and video hosting by TinyPic

HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

  • giorgio (Gyurka): éppen sorozatot keresek, előbb-utóbb el fogom kezdeni. köszi az ajánlást! (2012.12.04. 22:15) Cut my blue heart in two
  • TonY: Nem szervesen a témához kapcsolódik de egy kis napi abszurd, megalakul a FGYNÖSZK. Bővebben lásd: ... (2012.09.14. 18:33) Az hülye egyetemista áfium ellen való orvosság
  • Komlósy Cs: Köszönöm a bejegyzést, már csak Korbuly Péter miatt is, akinek eleddig sem a nevét, sem az arcát n... (2012.09.09. 21:46) Az arc nélküli emberek
  • TonY: Na , így azért más a történet tartalma. :) (2012.05.10. 20:21) Iskolai élmények
  • Komlósy Cs: A legérdekesebb jelenség az, amit önkéntelenül (?) te is említesz, s ami alól ezek szerint te sem ... (2012.05.10. 20:17) Segíts!
  • Utolsó 20

2009.09.24. 13:49 Komlósy Cs

Rögzített szituáció: Ti közvetítetek, mi streamelünk

 

Szeretett hazánk nincs felkészülve még a részsikerekre sem. Ez oké, de azok közvetítésére és nagyközönséggel való megosztására pláne nem. Mint lusta diák az év első feleletekor, kicsit pironkodva, ugyanakkor a „minden mindegy” megnyugtató érzésével áll a számonkérés közepette. „Majd kijavítom…” – gondolja. A magyar televízió azonban nem tanul, s nem akar kikecmeregni saját szobájának közepére ürített bélsarából. Sokadszorra tapasztalhatjuk, hogy csatornáink egy nagy érkelődésre számot tartó sportesemény előtt, közben és után csak pislognak, mint mák a gubán. Mi meg csak streamelünk.

Kis hazánk nem túl komfortos élőhely egy sportszerető egyén számára. Magyarország, ahol már adtak mérkőzést a második félidőtől közvetítve, ahol a legrangosabb kupasorozatot – nevezetesen a Bajnokok Ligáját - idén csak az ország 16%-a láthatja, ahol egy Story Tv-féle közröhej jogot szerezhetett európai kupameccsek közvetítésére. Nálunk, ahol a közvetítési jogok leginkább egy prostituáltra jellemző tulajdonsággal bírnak: majd’ mindenkinek megvolt. Egy ország, amelyben szakmai dilettantizmussal és a magyar nyelv megcsúfolásával karrier építhető (Horti Gábor), ahol a filléres gondolkodás miatt egy új riporteri és kommentátori generáció nőhetett ki az újságíró iskolákból kibukott nebulók tőzegelt fekáltrágyájából (Léderer és társai). Egy hely, ahol a Barátok közt tízezer-egyedik adása majdnem sarokba állította a nemzeti válogatott egyik sokadik sorsfordító mérkőzését – csúsztatott közvetítésre ítélve azt-, és ahol egy magyar klubcsapat nemzetközi menetelését a kevésbé leleményesebbje maximum a teletexten izgulhatta végig. Persze, ti közvetítetek. Kösz, mi inkább streamelünk.


A Digi Sport (az említett 16%-os lefedettségével) ugyan bedobta a gumicsontot, de ez – sejtettük előre – pont annyit ér, mint süketnek a jó reggelt. Miután a nép háborgott, az igazgatótanács bóbitái a délutáni csendes pihenőt követően kitalálták, hogy október végéig a csatorna ingyenes. Nagy ötlet. A műsorszolgáltatókkal megállapodni ugyanis nem sikerült, mert ehhez 2 éves szerződést kellett volna kötni a Digi-vel, a szolgáltatók pedig – teljes joggal - inkább arra gondoltak: „a picsábavelük”. A másik gumicsont az online közvetítés volt, ami azonban a rátehénkedő nézők tíz/százezreitől az első adandó alkalommal összeroppant. Persze lázadozás helyett a legegyszerűbb előfizetni rá, nem? – kérdezhetné az ellentábor, de talán ez mégsem olyan egyszerű. Úgyhogy kösz, de mi inkább streamelünk.

Mert a leleményes magyar szurkoló, internet-hozzáféréssel már réges-rég rájött arra, hogy a magyar csatornákban nem bízhat, a neten fellelhető külföldi online közvetítésekben sokkal inkább. Az elmúlt egy-másfél évben a világháló leganalfabétább felhasználói is megtanulták, hol keressék és találják meg azokat az oldalakat, ahol egy adott mérkőzés élőben követhető. Egyszóval: megtanultak streamelni. Mert a szükség nagy úr.

Számunkra e közvetítések „őshazáját” a Justin.tv jelentette. A mindenféle segédprogramok nélkül használható, kristálytisztán flash alapú weboldal ha nem is olyan jó minőségben, de megbízható (értsd: nem szűnt meg váratlanul az adás) szolgáltatást nyújt, nyújtott. A múlt idő sajnos életbe lépett, mert az eddig ingyenesen működő oldalon bezárt a bazár azok számára, akik nem nyitják ki a pénztárcát. Mit mondhatnánk? Ilyen ez a popszakma Justinéknál.

A dörzsöltebbje azonban tudja, hogy ezzel csak egy bástyát veszített, ráadásul egy olyat, amely az idő múlásával egyre jelentéktelenebb veszteségnek tűnik. A gombamód’ szaporodó streamoldalak (atdhe.net, rojadirecta.org, lsport.we.bs, myp2p.eu etc.) és „okostévék” (sopcast, tvants, tvu, etc.) felfedezése utáni eufóriánkba csak részben piszkít bele az anyanyelvű közvetítés - magyar hangja: Faragó Richárd, Hajdú B. illetve Méhes Gábor - hiánya. A megváltó szerepét idén a Tv2 vállalta magára, hogy messiásként, lobogó fáklyájának dicsfényében úszva vonuljon keresztül a vakságra ítélt magyar nép sorai közt, bekötözvén azok sebeit, kereskedelmiként szolgálva a közt. Kedd esténként. A többi találkozót meg majd követjük máshol. Még akkor is, ha a Levadia – Loki párharcot egy észt rotakapa jajveszékelésével, a Levski – Loki meccset a bolgár kommentátor helyszíni szívrohama közepette, a Liverpool – Loki csoportmeccset pedig dán harákolás kíséretében kellett „végigélveznünk.”

Ti csak közvetítsetek, mi streamelünk…

 

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://tritonal.blog.hu/api/trackback/id/tr791404030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Newtonheat 2009.10.25. 13:50:07

ugyahogy mondod öreg!
elég érdekes h a Levszki - Lokit az redmenyek.com-on kell megnéznem... na meg h már 4 éve kínaiul nézek Man United meccset :S

Komlósy Cs 2009.11.12. 06:03:15

én egy bolgár tv-adót fogtam be, ott sikerült nézni a Levski meccset. a kínai premierleague meccsek miatt pedig részvétem én maradok a Setanta féle streameknél :)
süti beállítások módosítása