Image and video hosting by TinyPic

HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • giorgio (Gyurka): éppen sorozatot keresek, előbb-utóbb el fogom kezdeni. köszi az ajánlást! (2012.12.04. 22:15) Cut my blue heart in two
  • TonY: Nem szervesen a témához kapcsolódik de egy kis napi abszurd, megalakul a FGYNÖSZK. Bővebben lásd: ... (2012.09.14. 18:33) Az hülye egyetemista áfium ellen való orvosság
  • Komlósy Cs: Köszönöm a bejegyzést, már csak Korbuly Péter miatt is, akinek eleddig sem a nevét, sem az arcát n... (2012.09.09. 21:46) Az arc nélküli emberek
  • TonY: Na , így azért más a történet tartalma. :) (2012.05.10. 20:21) Iskolai élmények
  • Komlósy Cs: A legérdekesebb jelenség az, amit önkéntelenül (?) te is említesz, s ami alól ezek szerint te sem ... (2012.05.10. 20:17) Segíts!
  • Utolsó 20

2010.01.14. 16:30 giorgio (Gyurka)

Rekontra K.O.média

Egykori gimnáziumi osztályomban volt néhány hírhedten nagy zsugás. Noha én nem tartoztam ebből a szempontból a keménymagba (mert minden más szempontból természetesen igen; ezt már Maknics tanár úr is megállapította az elsős osztálykiránduláson, amikor a szabadfoglalkozás ideje alatt összefutottunk a kocsmában), annyi tudást azért sikerült magamba szívni, hogy az ultiban a kontra után a rekontra bemondás következik. Csatlakozom hát az előttem szólókhoz, és teszek még néhány észrevételt a témában, habár előre le kell szögezni, hogy sokat már nem tudok hozzátenni. Ha értenék a fotosophoz, csináltam volna magamnak jópofa narancssárgás árnyalatban tündöklő megafonos emberkét -csak azért, hogy a címen túl ezzel is érzetessem, hogy az előző gondolatmenetek folytatásáról van szó-, e tudás hiányában azonban kénytelen voltam neten keresni hasonló képet. No, ezeket csak a miheztartás végett.
 

Első észrevételem Komlósy Cs. "tematizált csatornák" kezdetű gondolatmenetével kapcsolatban teszem. Véleményem szerint azért nincs igazad, mert van ez az 5 csatorna, ami ingyen és bérmentve fogható, és biztos vagyok benne, hogy rengetegen élnek ezzel a lehetőséggel. Ezért fontos, hogy legyenek rajta vegyes programok, hogy az ő igényeik is ki legyenek szolgálva. Abban persze abszolút igazad van, hogy nagyképűség leszarozni egy mónikát vagy akármelyik másik műsort, de egyrészt: az ember ilyen. Szeret általánosítani, skatulyázni, ítélni. Csabi, te nagy audiofil vagy: soha nem buggyan ki a szádon  az, hogy: "ez de szar", ha valami olyan zenét hallasz, ami nagyon nem a te ízlésed? (Ha nem, respect.) Van, aki egy kicsit jobban hajlamos erre (pl. Tony cimboránkat ilyen kategóriába sorolom -és hopp, ebben a pillanatban én is skatulyáztam), van, aki kevésbé. Másrészt, ha valami másik fogalmat akarok keresni a "szar" helyett, akkor azt mondom, hogy tompít, rossz irányba formálja az ember értékrendjét. Nap mint nap fogatlan, "szellemileg kevésbé kimunkált" embereket nézni, problémáikat hallgatni... Alátámasztani persze nem tudom -kutatásokkal meg a fene tudja mikkel-, de nem lenne inspirálóbb sikeres embereket látni, hogy mondhassuk: "Látod, neki kemény munkával sikerült"? Igaz, így ennek legalább az ellenkezője van: "Na, ennél a szerencsétlennél még nekem is jobb"...
Még szintén ide tartozik az, hogy a tematizált csatornáknak általában sokkal kevesebb pénzük van (hacsak nem áll a hátuk mögött egy sikeres külföldi anyacég), így egyszerűen nem áll módukban új, mai szemmel nézve is igényes műsorok megvételére, készítésére. Jó példák erre a különböző kisebb filmcsatornák: 10-20-30 éves A-kategóriás(pl. Csillagok háborúja 4-6), vagy mai Zs-kategóriás(na, itt tőlem még példára se futja -hopp, nem kellett sokat keresgélnem! port.hu-ról: ma este a film+ műsorán: A jeti bosszúja) filmek közül lehet választani? Előbbieket már láttam tucatszor, utóbbiak nem érdekelnek. "Engem", mondod te, Komlósy kollega, és én erre megint azzal felelek, hogy nagyon butít... A másik: engem nem érint, mert nem nézek sportot (illetve esetleg akkor, ha valamelyik -tv-vel ellátott- kocsmában ülök), de kellett ez a sok választék? Igaz, hogy nézhetem az 5-6 relevánsabb sportcsatorna valamelyikén a svájci harmadosztályú bandy bajnokság egy-egy  megkérdőjelezhetően izgalmas mérkőzését, de itt ez a nyomorult focivébé! csak jobb lenne az m1-en nézni (például azért, mert -mint írtam- mindenhol lehet fogni). Mi lesz? Digi?... (Azóta nem tudom, hol tart a dolog, a napokban még sehol nem tartott.)


A másik, amiről mindketten írtok: a reklám. Szerintem Tonyt az idegesíti -teljesen érthetően-, hogy a retekklubon meg lehet azt tenni, hogy késik a műsor 5-10-15 percet, megy kb ugyanennyit, és aztán betolnak egy 10-15 perces reklámblokkot. Aztán ez megy (mainstream film esetén) 25 percenként. (Remek példa erre a nemrégiben leadott Star Wars 1-3 bármelyik része, vagy a Heti Hetes.) Ez egészen egyszerűen idegtépő, vérlázító, de legalábbis bosszantó. Természetesen irreális arra áhítozni, hogy ne legyenek reklámok. Nekik is meg kell élni, világos. De lehetne ezt emberien is intézni. Itt jegyzem meg, hogy például az m1-m2-duna vonalon a filmek reklámok nélkül mennek, és -bármely furcsa- hiányoznak! A film felénél egy 5-10 perces reklám szerintem még ildomos is. Addigra elkezd már dolgozni a sör, elfogy a chips, el kell indítani egy másik torrentet, vagy mit tudom én. Persze inkább ez a véglet, mint az RTL-es. (Biztos más kereskedelmin is így megy, de azokat még ennyit se nézem)
Hogy én is írjak valami konstruktívat: A technika előrehaladtával a fent említett problémák jó része megoldódni látszik. Itt az IPTV, mely a szélessáv terjedésével és fejlődésével egyre nagyobb teret nyer. Ott aztán azt nézel, ami neked tetszik. Nincsenek reklámok, és nem maradsz le Orbitron legújabb kalandjairól. De személy szerint nem is a digitális csatornákban látom a fantáziát, hanem az olyan jellegű szolgáltatásokban, mint a Digitális Videótéka. A jelenleginél 10-szer, 100-szor nagyobb választékkal. Ha majd lesz ilyen, és mindezt olcsón tudják kínálni (igen, én is érzem, hogy azért ez nem 1-2 év), akkor majd talán én is (és sokan mások) igénybe veszem ezeket a lehetőségeket. Addig: torrent.

 

Érdekességképpen álljon itt egy néhány kérdésből álló kérdőív, melyet én készítettem  100 -99%ban 18-22 éves- VIK-es hallgató körében: (Sajnos nem vettem a fáradságot, hogy normális formára hozzam, így 3 screenshoton látható az eredmény) link1, link2, link3.

5 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://tritonal.blog.hu/api/trackback/id/tr61672307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Komlósy Cs 2010.01.14. 18:03:40

Tematizált műsorszórásra még egy szó erejéig: Azért a HBO-nak van elég lovettája, olyannyira hogy -mint az köztudott- már saját műsorok készítésével is foglalkozik jóideje. A Sport 1-2 pedig évi 700+100 millió forintott fizetett csak a magyar bajnokik közvetítési jogáért, amit a Digi Tv is megadott volna, csak épp nem náluk volt az opciós jog..
Persze az az álláspont is érthető hogy maradjon "ingyencsatorna" a népnek, de mint tudjuk a minőségnek ára van. Csomagban kell értékésíteni a csatornákat, személyi igények szerint (mindenkinek ameddig a pénztárcája ér..) és akkor még egész ügyesen megoldottuk a problémát.

giorgio (Gyurka) 2010.01.14. 18:10:34

És ezért az HBO-nak nagy-nagy cuppanós puszi a pofijára! Sopranos, Band of Brothers, In treatment, Generation kill, The Pacific (ez utóbbit még külföldön sem mutatták be, de megelőlegezem neki) all time kedvenc sorozatok, amit ennek a csatornának köszönhetek.
Hozzáteszem, az HBO sarcolja is a népet ezért...

Komlósy Cs 2010.01.14. 18:16:35

A focivb illetve M1 kontra DigiTv körült kialakult helyzet pedig ismét a politikának köszönhető. Amúgy teljes egészében a Digi nem közvetítheti a VB-t, maximum társként, mert ahogy a BL-nél úgy a VB-nél is van egy FIFA által megkövetelt lefedettség, amit a csatornának birtokolnia kell, különben nem közvetíthet (százalékot most nem tudok mondani). Ezt a Digi TV nem tudja hozni a 800.000 háztartásával...

TonY 2010.01.15. 13:41:05

Remek uraim, brainstorming van, produktív a társaság:) Az IPTV ötlete pacsit érdemel, szuper alternatíva. Ugyanakkor ez egész média-ágazatról utóbbi időben csak negatív hírek jönnek. Digitális átállás lassan megy, ortt=0,sláger-danubius, Digi. Reklám kérdést lehetne emberibben szabályozni de akkor kevesebb lenne az értékesíthető reklámidő, vagy drágább. De az se pálya, hogy reggel 8-9 körül hat helyen top-shopot látok.

TonY 2010.01.15. 13:44:28

+ Giorgio a felmérésed kimondottan jó!
süti beállítások módosítása