Image and video hosting by TinyPic

HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • giorgio (Gyurka): éppen sorozatot keresek, előbb-utóbb el fogom kezdeni. köszi az ajánlást! (2012.12.04. 22:15) Cut my blue heart in two
  • TonY: Nem szervesen a témához kapcsolódik de egy kis napi abszurd, megalakul a FGYNÖSZK. Bővebben lásd: ... (2012.09.14. 18:33) Az hülye egyetemista áfium ellen való orvosság
  • Komlósy Cs: Köszönöm a bejegyzést, már csak Korbuly Péter miatt is, akinek eleddig sem a nevét, sem az arcát n... (2012.09.09. 21:46) Az arc nélküli emberek
  • TonY: Na , így azért más a történet tartalma. :) (2012.05.10. 20:21) Iskolai élmények
  • Komlósy Cs: A legérdekesebb jelenség az, amit önkéntelenül (?) te is említesz, s ami alól ezek szerint te sem ... (2012.05.10. 20:17) Segíts!
  • Utolsó 20

2012.09.13. 22:07 Komlósy Cs

Az hülye egyetemista áfium ellen való orvosság

Egy kellemetlen incidens pont eggyel több az ideálisnál - szivárogtak ki kormánypárti hangok a Műszaki Egyetemen történt vízipisztoly-ügyet követően. Nincs ezen mit csodálkozni, hiszen a 2010-es forradalmi őrségváltás óta tyúkszaros életünk minden apró szegmenségben ott találjuk a kormány preventív jószándékát, segítő jobbkezét. Korszakváltó felismerés volt, hogy elharapódzó kispolgári önrendelkezésünket - kisszerű mivoltunkból fakadóan - nem tudjuk megfelelően saját javunkra fordítani. Ilyeténképpen nem túlzás minden felbukkanó probléma esetén - legyen az bagatell, vagy össztársadalmi horderejű - az állam jószándékú beavatkozása, a hétköznapi gondok törvényi szinten kezelése. Hovatovább nem elfelejtendő az új alkotmány flexibilitási képessége, mint utolsó védvonalunk a bajban.

Mindezek után nem meglepő, hogy a következő ülésszakban már felmerülhet a vízifegyverek szabályzásának ügye, tudniillik minden (terror)akciót reakció követ. Az incidens első számú következménye de jure a fegyvertartási engedély kiterjesztése lehet - a H2O-működtetésű lőfegyverekre. Habár a sportlövőkhöz hasonlóan az engedély megszerzését fizikai és pszichikai alkalmassághoz kötnék, a majdani előterjesztők az igazságosság elvét szem előtt tartva 10-12 kor- és társadalmi csoport elkülönítését tartják kívánatosnak - a vizsgakövetelmények ehhez igazodnának. Természetes, hogy id. Sztankó Ferenc, beszámíthatóságát illetően IV-es kategóriába (poszttraumás szoci) besorolt egykori vályogvető, és Tromfai Richárd alkalmazott gatyaszaggató óvodás büntetőjogi felelőssége más megítélés alá kerül.

1277_nhh8oiie1u_thumb.jpg
kép forrása: http://www.bmeme.hu/

Mindazonáltal a lőfegyverek birtokosainak szakértő kategorizálása csupán egy szempont a sok közül. Köztudomású, hogy a vízipisztoly és vízipuska mellett a házilag könnyen előállítható vízibomba legalább olyan veszélyes, mint társai - így veszélyességük alapján szintén besorolandóak. Tartályos, utántöltős, félautomata, finggal dúsított magasnyomású; mind-mind beláthatatlan károkat képes okozni szakavatatlan kezekben, ennek megfelelően kerülnek majd megállapításra az engedélyre jogosultak alsó korhatárai. Egyes részleteket illetően nagy viták várhatóak, azonban a likvid lőszerekkel kapcsolatos álláspont a kormány részéről egységesnek mutatkozik. A megbetegedésre extra mód' hajlamos félázsiai magyar nép érdekeit az kívánja, hogy a fegyverekbe való víz só- és klórkoncentrátuma semmiképp ne haladja meg az egészséges határértéket, továbbá pH-értéke is az előírtaknak megfelelő legyen. Mivel mindezek helyszíni vizsgálata rendkívül költségigényes, a fegyverek várhatóan csak desztillált vízzel lesznek működtethetőek, az illegális csapvízhasználat pedig első körben szabálysértési eljárást vonna maga után. A célba vehető testrészek listája is igencsak rövidnek mutatkozhat (egyelőre csupán a mellkas kapott zöld jelzést), míg tiltóoldalon a szem(ki)lövésért a tervek szerint akár tényleges életfogytiglan is kapható. 

Amennyiben a kormány továbbra is a racionalitás mezsgyéjén halad tovább, kijelenthető, hogy a fentebbi pontok nagy része (ha formailag nem is, de tartalmilag) megvalósul. Nem jelenthetjük ki, hogy betartása könnyű sétagaloppnak ígérkezik, ahogy az is könnyen megjósolható, hogy lesznek liberális, "csakazértis" szabálysértők. Annyi azonban bizonyos, hogy a szabályozás kérdését nem söpörhetik félre, a jogszabályalkotás/módosítás szükségességét nem intézhetik el egy kézlegyintéssel.

Ez már nem az a kurzus, nem az a kor...

1 komment

Címkék: bme vízipisztoly TEK


A bejegyzés trackback címe:

https://tritonal.blog.hu/api/trackback/id/tr994775771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TonY 2012.09.14. 18:33:35

Nem szervesen a témához kapcsolódik de egy kis napi abszurd, megalakul a FGYNÖSZK. Bővebben lásd: hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20120914_cselovszki_koh
süti beállítások módosítása